germany english netherland
DutchEnglishGerman

Molukken

Dag 1
Bali – Ambon Na het ontbijt gaat het richting vliegveld voor de vlucht met 1 overstap naar het vliegveld Pattimura op Ambon. De chauffeur met auto die u de komende dagen tot uw beschikking heeft staat u al op te wachten. De rit gaat naar Ambon stad aan de andere kant van de baai, waar de beelden van 2 bekende vrijheidsstrijders worden bezocht. De tocht gaat verder naar het museum wat net buiten de stad ligt en waar u een goed beeld krijgt van de cultuur en historie. Er bestaat de mogelijkheid om ter plaatse een wandeling (bergafwaarts) naar het aan zee gelegen dorpje Amahusa van ongeveer 2,5 km te maken. In een eenvoudig restaurantje kunt u iets eten en drinken. De tocht over Ambon wordt vervolgd in de auto, u rijdt door kleine dorpjes, langs prachtig natuurschoon en wonderschone baaien, waar u heerlijk van het strand en zee kunt genieten. Overnachting in Ambon stad.

Dag 2
Ambon eiland tour Een vroeg ontbijt en vervolgens op ontdekkingstocht over het eiland Ambon met de gids en chauffeur. Er staat een pittige tracking dwars door de jungle op het programma waarvoor u wel goed ter been dient te zijn en een redelijke conditie voor nodig hebt (er zitten steile stukken tussen, zowel omhoog als omlaag). U kunt kiezen voor een 5 of 3 uur durende tracking (overleg met uw gids). U bezoekt een dorpje wat in de bergen ligt en waar de tijd lijkt stil te staan. De tracking eindigt op een klein strandje waar u even kunt uitblazen en een verfrissende duik kunt nemen. De tocht wordt wordt met de auto vervolgd en u zult uw aandacht tussen al het moois wat voorbijkomt moeten verdelen. Onderweg wordt gestopt om de lokale lekkernij “roedjak” te proeven. Er wordt een bezoek gebracht aan de goedonderhouden, met reusachtige parasolbomen begroeide begraafplaats van de Australiers die tijdens de 2e wereldoorlog zijn omgekomen en waar ook veel Nederlandse KNIL militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Tijdens de zonsondergang heeft u bij Gunung Nona een prachtig zicht over de baai waar Ambon stad ligt. Voor een goede bak koffie met lokale lekkernijen is Cafe Sibu Sibu of het iets chiquere Maples een leuke plek. Overnachting in Ambon stad.

Dag 3
Ambon – Saparua Onderleiding van uw gids  gaat u vandaag met de boot naar Saparua, waar u na ongeveer 1 uur (als u met de speedboot gaat en 2 uur als u voor de houten ferry kiest) aankomt in het havenplaatsje Haria. De Molukken en zeker Saparua waren zeer geliefd bij de koloniale overheersers vanwege de kruidnagels, foelie en nootmuskaat.  Vanaf de haven gaat de tocht verder met een bemo, een simpel, locaal vervoersmiddel zonder airco. Kenmerkend voor Saparua is het rustige, vredige karakter, de goed onderhouden huisjes en de kerkjes die u hier overal tegen komt. Er wordt gestopt om een kruidnagelplantage te bezoeken en vervolgens gaat de rit naar het drop met de trappen, wat zeer fotogenieke plaatjes oplevert. In Saparua stad (de hoofdstad van dit eiland) doet u wat boodschapjes voor een picknick onderweg. Op weg naar het bekende pottebakkersdorp, waar de bevolking zonder gebruik te maken van een draaischijf allerhande moois maakt uit klei wat in de zon wordt gedroogd, passeert u een kleurrijk moslimdorp. Daarna op weg naar een pitoresk vissersdorp waar gelegenheid is om rond te bewandelen en in een mooie baai te snorkelen. Wist u dat sago het belangrijkste voedsel op de Molukken is, u kunt zien hoe een sagocake wordt gemaakt, die in ongeveer 5 minuten gereed is om geproefd te worden. De dag wordt afgesloten bij Fort Duurstede of wat er nog van over is, maar alleen al vanwege het uitzicht op de muren over de baai is het meer dan de moeite waard. De avondmaaltijd wordt genoten (niet in de prijs inbegrepen) in het enige restaurant wat Saparua stad rijk is en dat op loopafstand ligt van het eenvoudige guesthouse waar u de nacht doorbrengt.

Dag 4
Molana na het ontbijt wordt u met een klein bootje naar het onbewoonde eiland Molana gebracht (er is hier een guesthouse die een “all-in” service biedt), hier kunt u de gehele dag genieten van een bountystrand waar u heerlijk kunt relaxen, zwemmen en snorkelen en vooral genieten! Als de avond valt en u (waarschijnlijk alleen, zonder andere gasten) geniet van het kampvuur op het strand, een prachtige sterrenhemel en de geluiden van de natuur dan waant u zich in een andere dimensie en realiseert u zich waarschijnlijk hoe nietig wij mensen zijn……..

Dag 5
Seram – Sawai Na het ontbijt vertrekt u met de boot en de gids naar Amahai in het zuiden van Seram deze tocht duurt ongeveer 3 uur. Seram is het grootste eiland van de Centrale Molukken. De binnenlanden van Seram zijn bedekt met bergen, rotsen en wouden die nauwelijks toegankelijk zijn. De bevolking leeft voornamelijk in de dorpen aan de kust. De eerste stop is de hoofdstad van het eiland Seram: Masohi, een klein provinciestadje waar geen atm machines zijn dus zorg dat u vantevoren voldoende contant heeft opgenomen. Het eiland Seram is heel anders dan de Molukse eilanden die u tot nu toe heeft bezocht: er zijn geen overblijvselen uit de Nederlandse tijd en de bevolking is overwegens Islamitisch. U vertrekt voor een schitterende tocht van ongeveer 3 uur dwars over het eiland naar een dorpje aan de noordkust waarbij opvalt dat ook de natuur hier anders is dan op de vorige eilanden veel ruiger en ongerepter. U zult u ogen uit kijken en u verwonderen over al het moois onderweg. Via het Nationale Park Manisela bereikt u Sawai een tocht die voert over onverharde en soms steile wegen (avontuurlijk), waar u ook de nacht doorbrengt in een guesthouse welke bestaat uit simpele steltwoning op het water met een fenomenaal uitzicht op de baai en de vissers die voorbij peddelen in hun handgemaakte houten boten. Nu is het tijd om zelf ook het water op te gaan, met een kleine speedboot geniet u van al het moois wat de natuur u te bieden heeft. Laat u verrassen. Op een piepklein eilandje met een koraal/zandstrand vlakbij de monding van de rivier bestaat de mogelijkheid om een duik te nemen.

 Dag 6
Sawai In de vroege ochtend stapt u in een kleine speedboot richting de 7 eilandjes die voor de kust van Sawai liggen, u bezoekt 1 of 2 eilandjes met de mogelijkheid om te snorkelen. Die ervaring is fantastisch, alsof u in een tropisch aquarium dobbert. De meegebrachte picknicklunch kunt u op 1 van de strandjes nuttigen. Na de lunch vaart u terug, ondertussen goed om u heen kijken want vliegende vissen, dolfijnen en zeeschildpadden worden hier met grote regelmaat waargenomen. De rest van de middag kunt u heerlijk relaxen bij het guesthouse, aan het eind van de middag is het de moeite waard om even het dorpje in te wandelen en de dagelijkse gang van zaken te aanschouwen.

Dag 7
Sawai Vandaag gaat u voor een korte, maar prachtige trip de boot op naar een dorp  waarvan de bewoners tot voor kort op zeer primitieve wijze als nomaden in het oerwoud leefden. Met een lokale gids gaat u het oerwoud in op zoek naar stamleden die nog steeds op deze wijze leven. Voor deze tocht, die redelijk zwaar is dient u goed ter been te zijn. Met een kapmes baant uw gids zich een weg door de jungle. Onderweg komt u de mooiste oerwoudbewoners tegen (vlinders, papagaaien, koeskoes en orchideeën. De komst van de toeristen is al aangekondigd en als cadeautje worden sigaretten meegebracht. Een goed gesprek zult u niet kunnen voeren want deze mensen spreken hun eigen taal maar u zult versteld staan van al het andere wat aan uw oog voorbijtrekt! Deze mensen hebben Papoea trekken, waren befaamde koppensnellers en stonden bekend om hun magische krachten. Er wordt nog een bezoek gebracht aan het Animal Rehabillitation Centre waar oa kaka tuas en lorres voorbereid worden op hun terugkeer in de vrije natuur. Na 3 kilometer lopen bent u weer terug bij het Guesthouse voor uw laatste nacht op Sawai

Dag 8
Sawai – Ambon Vandaag  rijdt u dezelfde weg als die u 3 dagen geleden heeft genomen, deze rit duurt 3 uur, vervolgens vanaf de havenplaats Amahai op de boot naar Ambon

Dag 9
Ambon – Bali U wordt opgehaald voor een transfer naar de luchthaven. U vliegt terug naar Bali. Waar u wordt opgevangen door onze chauffeur deze brengt u weer terug bij uw accommodatie.

* Dag 6 kan ook gewisseld worden in een bezoek aan en overnachting op het prachtige eiland Nusa Laut.

De lengte en programma van de trip kan angepast worden aan uw wensen!

Gallery